- 1 kr krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- 20 g masla
- žička soli
- 20 razkoščičenih sliv, lahko zmrznjenih
- 10 g masla
- 100 g drobtinic
- cimet
-
sladkor
Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Da ne popoka, vodo malo osolimo. Kuhanega olupimo malo ohladimo in stisnemo s stiskalnico za krompir. Na sredini naredimo jamico, damo notri eno jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen.
Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, pozor: dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 1 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 8x8 cm. V sredino vsakega položimo razkoščičeno slivo in zavijemo v cmok. V večjem loncu zavremo vodo in jo osolimo.
Vanjo damo narejene slivove cmoke in kuhamo približno 10 minut, dokler ne priplavajo na vrh. Če ste uporabili zmrznjene slive, kuhajte še nekaj minut dlje. V ponvi razpustimo maslo in na njem zlato rjavo ocvremo drobtinice.
Kuhane cmoke dobro odcedimo, damo na krožnik in posujemo s praženimi drobtinami, cimetom in z žlico sladkorja.
Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, pozor: dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 1 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 8x8 cm. V sredino vsakega položimo razkoščičeno slivo in zavijemo v cmok. V večjem loncu zavremo vodo in jo osolimo.
Vanjo damo narejene slivove cmoke in kuhamo približno 10 minut, dokler ne priplavajo na vrh. Če ste uporabili zmrznjene slive, kuhajte še nekaj minut dlje. V ponvi razpustimo maslo in na njem zlato rjavo ocvremo drobtinice.
Kuhane cmoke dobro odcedimo, damo na krožnik in posujemo s praženimi drobtinami, cimetom in z žlico sladkorja.