- 1 kg svežih mešanih gob(šampinjoni,jurčki, lisičke)
- 1 korenje
- 1 krompir
- 1 velika čebula
- 1/2 šopka petršilja
- 2 žlici stopljenega masla
- 125 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica gladke moke
- 150 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlica limoninega soka
Gobe očistimo, obrišemo z vlažno krpo in po potrebi narežemo na rezine ali koščke. Trde bete odrežemo in zavržemo. Čebulo olupimo in narežemo na kocke. Petršilj operemo, osušimo in narežemo na drobno. V loncu segrejemo eno žlico masla in pri nizki temperaturi posteklenimo čebulo. Vmešamo vse gobe, zvišamo temperaturo in vse skupaj ob stalnem mešanju pečemo okoli 2 minuti. Prilijemo jušno osnovo in pustimo da zavre.
Dodamo na kose narezan krompir na korenje. Z vilicami zmešamo preostalo stopljeno maslo z moko, ki jo nato vmešamo v dušene gobe in zavremo. Pri nizki temperaturi dušimo gobe v pokritem loncu še okoli 5 minut, nato pa dodamo kislo smetano in spet na hitro zavremo. Na koncu jed posolimo, poporamo, začinimo z limoninim sokom in razdelimo na krožnike ter posujemo z petršilem. Idealna priloga k temu gobovemu golažu so kruhovi cmoki. Namesto cmokov lahko tudi uporabimo njoke.
Dodamo na kose narezan krompir na korenje. Z vilicami zmešamo preostalo stopljeno maslo z moko, ki jo nato vmešamo v dušene gobe in zavremo. Pri nizki temperaturi dušimo gobe v pokritem loncu še okoli 5 minut, nato pa dodamo kislo smetano in spet na hitro zavremo. Na koncu jed posolimo, poporamo, začinimo z limoninim sokom in razdelimo na krožnike ter posujemo z petršilem. Idealna priloga k temu gobovemu golažu so kruhovi cmoki. Namesto cmokov lahko tudi uporabimo njoke.