- 1 kg sardel ali sardonov
- sol
- moka
- 1,5 dl olivnega olja
- na lističe narezana čebula
- 3 stroki nasekljanega česna
- 1 žlica drobtinic
- lovorov list
- vejica rožmarina
- petršilj
- limonina lupinica
- 1dl belega vina
- 0,5dl kisa
Ribe očistimo, osolimo, pomokamo in na vrelem olju v ponvi spečemo. Preložimo jih v skledo ali globok in velik krožnik. Malo olja iz ponve, kjer smo pekli ribe, odlijemo in dodamo svežega oljčnega olja in na njem prepražimo na tanke lističe narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, malo drobtinic, lovorov list, rožmarin, petršilj, limonino lupinico in prav malo soli. Premešamo, prilijemo vino in malo kisa ter prevremo. Vroč šavor takoj vlijemo na ribe, pustimo, da se ohladi, nato damo jed v hladilnik. Pustimo čez noč. Šavor je hitro pripravljen, poceni in zelo dober. Kadar nam ostanejo ocvrte ribe, jih odlično izkoristimo, če iz njih pripravimo šavor. Jemo ga lahko tri dni, saj je boljši ko se dlje marinira. Šavor pripravljamo v glavnem iz sardel in sardonov.