fbpx

Grenadirmarsh

Zgodovina jedi sega v čas Napoleonovih grenadirjev, od koder je dobila tudi ime. Vojaki so imeli na frontah bore malo hrane, velikokrat le krompir in moko. To sta namreč glavni sestavini te močne in hranljive jedi. Zaradi svoje enostavnosti se je jed razširila in preživela v centralni Evropi vse do danes. Kot tradicionalno si jo lastijo Hrvati, Srbi, Madžari in Slovenci. Poznajo jo tudi Poljaki, Čehi, Slovaki in Avstrijci. Vsi pod imenom grenadir marš.

Pri nas je bila in še vedno je najbolj priljubljena v Zasavju. Da je hrana knapov, pravijo. Ki so trdo garali in zato potrebujejo veliko energije. Grenadir marš pa je prava kalorična bomba in kot takšna idealna hrana primerna za težke napore. Recimo, tudi pred vzponi v hribe.

Priprava je sila preprosta, sestavin je malo, sami pa lahko izvedbo modificirati po svoje in jedi dodate osebno noto domačega kuharskega mojstra. Originalna različica naj bi bila le s krompirjem in testeninami. Spet drugi pravijo, da je pravi grenadir marš z ocvirki, drugi s slanino. Izberite, kar vam je ljubše.



Astro - hrana

ASTRO-HRANA, četrtek 16.1.2020

Dinamičen in ploden dan nas bo peljal tudi v kuhinjo dobre volje. Tehtnici odgovarjajo vse lepo uravnovešene jedi, jedi harmoničnih okusov, pa tudi...

Naključni recepti

Bovla
Breskova bovla

1 kilogram breskev steklenica penine ali belega vina sok ene limone 5 jedilnih žlic sladkorja 1 vaniljev sladkor  nekaj listkov mete Breskve olupimo...

Sarme iz pečice
Sarme iz pečice

1 glava kislega zelja 500 g kislega zelja 400 g mlete govedine 200 g mlete svinjine 200 g suhomesnatih izdelkov, najbolje vršičkov 100 g kraške...